Informatie Sicilie

Sicilië, de parel van de Middellandse Zee, is een paradijs voor liefhebbers van kunst, cultuur en natuur in combinatie met aangename temperaturen. Sicilië is naar Italiaanse normen geen dure bestemming. De strandvakantie hoeft niet ver verplaatst te worden om, naast zon, ook te genieten van de rijke Siciliaanse cultuur en natuur. De eerste steden die gesticht werden door de Grieken waren Catania, Messina en Siracusa en deze vormen nu de meest toeristische kuststrook. Hier ligt dan ook de vulkaan Etna en het Etna-massief, uiteraard is dit een belangrijke trekpleister voor toeristen. Er zijn veel historische bezienswaardigheden te bezoeken zoals de eeuwenoude tempels.

Ligging
Eiland gelegen in de Middellandse Zee, tussen de, op het Italiaanse vasteland gelegen, regio Calabrië in het noordoosten en het Noord-Afrikaanse land Tunesië in het zuidwesten.

Strand
Sicilië beschikt over mooie stranden. De stranden zijn over het algemeen breed, lang en bedekt met fijn goudkleurig zand en de zee is kristalhelder. Er zijn ook een aantal kiezelstranden zoals die bij de badplaats Taormina Mare. De meeste stranden beschikken over de nodige faciliteiten, zoals watersportmogelijkheden, ligstoelen en strandbarretjes. Vooral in de zomermaanden kunnen de stranden rondom deze plaatsen en die in de buurt van Palermo erg druk zijn met Italiaanse toeristen.

Infrastructuur
Er wordt rechts gereden. De wegen zijn vrij goed onderhouden. Het Italiaanse wegennet kan op hoofdlijnen worden ingedeeld in autosnelwegen (autostrade), hoofdwegen (strade statali), regionale wegen (strade regionali), en provinciale wegen (strade provinciali).

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is redelijk goed verzorgd. Zo rijden er regelmatig bussen in en rondom de grote steden Palermo en Catania. Ook in en tussen de verschillende badplaatsen is er een goede verbinding en in Taormina is een busterminal gevestigd. Taxiplaatsen zijn ook in iedere badplaats te vinden.

Vliegen naar Sicilie
Aanvlieghaven voor lijndiensten en chartervluchten zijn Catania of Palermo. Transavia vliegt op bieden. KLM alleen op Palermo. Verder zijn er diverse betaalbare opties vanaf Dusseldorf en Brussel.(ideaal voor Sicilie gangers die in de grensgebieden worden. De vluchttijd is ca. 2,5 uur.
Ga naar de vliegtickets voor meer info

Landschap/natuur
Sicilië kenmerkt zich door een afwisselend landschap met een weelderige begroeide kuststreek en een droog en grillig binnenland. In het oosten, nabij Catania, bevindt zich de vulkaan de Etna. Daaromheen bevindt zich een vlakte waar grote hoeveelheden fruit worden verbouwd. In west en centraal Sicilië wordt het landschap gedomineerd door heuvels. Aan de prachtige kusten liggen vriendelijke vissersdorpjes en intrigerende steden, waar de gastvrije bewoners je met open armen verwelkomen.
Klimaatomschrijving
Sicilië heeft een Middellandse zeeklimaat. De zomers zijn droog en heet. De temperatuur kan oplopen tot 35 graden.

Duiken
Op Sicilie kun je fantastisch duiken. Dat geldt zowel voor beginners als voor ervaren duikers. In de plaatsen Taormina, Cefalù, Acitrezza en Messina zijn er dan ook diverse duikscholen. Hier kunnen duikbrevetten PADI en CMAS behaald worden.

Mooie duikstekken zijn:
Marine natuurreservaten en de riffen rond de Eolische eilanden aan de noordkust van Sicilië
Schipwrakken in de Straat van Messina
La Grotta Azzura aan de kust van Taormina
Wateren rond San Vito lo Capo

Overige (avontuurlijke) sporten
Op de grote stranden en bij diverse badplaatsen worden verschillende watersporten aangeboden, zoals waterskiën, waterfietsen en bananaboten. Fitnesscentra zijn gevestigd in de diverse badplaatsen en in sommige accommodaties. Ook zijn er tennis- en squashmogelijkheden. Er kan een zeilboot worden gehuurd om rond het eiland heen te varen.

Streekgerechten
Naast de sterk gekruide deegwaar (pasta) en vleesschotels vormen de verschillende vissoorten en de uitstekende patisserie de basis van de Siciliaanse gastronomie. Een typisch Siciliaans gerecht is de pasta alla Siciliana; deegwaren met verse tomatensaus, gebakken aubergines en basilicum. Ook de pesce spada (zwaardvis, meestal gegrild) is een populair gerecht.

Musea
Museo Archeologico Regionale, archeologisch museum over de belangrijke vondsten uit het Fenicische tot aan het Saraceens tijdperk (Palermo).
Museo Siciliano di Arte Tradizioni Popolari, museum over de kunst en cultuur van de 16e eeuw tot en met de 20e eeuw (Taormina).
Museo del Mare, museum over de archeologische vondsten vanuit het water (Palermo).
Museo del Papiro, museum over de geschiedenis van papyrus (Siracusa).
Museo Mandralisca, museum met verzamelde kunst (Cefalù).
Bezienswaardigheden
San Domenico, basiliek (Palermo).
Piazza Marina, hoofdplein met vele palazzo’s (Palermo)
Duomo Normanno, normandische kathedraal (Celafù)
Parco Archeologica della Neapoli, verzameling monumenten, theaters en catacomben (Siracusa)
Castello Ursino, kasteel (Catania)
Attractieparken
Etnaland, waterattractiepark en dierentuin (Catania)
Parco Dinosauri, themapark (Sassoferrato)
Festivals/feestdagen
Internationaal Zomerfestival Taormina Arte, Zomerfestival met film, muziek, dans en theater dat plaatsvindt in april (Taormina)
Bevrijdingsdag, 25 april

Excursies
Vanuit Messina kan er een boot genomen worden om naar de laars van Italië (Regio di Calabria) te gaan. Deze overtocht duurt nog geen 30 minuten en biedt de kans om ook eens een kijkje te nemen op het vasteland van Italië.
Een bezoek aan de grootste, nog actieve vulkaan van Europa de Etna. Vanuit Toarmina wordt naar de 3.323 meter hoge vulkaan Etna (Mongibello) gereden. De Etna is de hoogste en meest actieve vulkaan van Europa. De laatste vulkaanuitbarsting vond plaats in oktober van 2002. Bij de Sylvester-kraters op 2.000 meter hoogte wordt gestopt. Van hieruit heb je een uitzicht op het meest actieve deel van de vulkaan en de super vruchtbare hellingen van de vulkaan. Vanuit de haven van Milazzo vertrekt de boot naar de Eolische eilanden voor een bezoek aan Lipari en Vulcano. Het eiland Lipari dat bestaat in zijn geheel uit zwarte lavasteen. Vulcano is een eiland met drie verschillende vulkanen. Tijdens het bezoek is er voldoende gelegenheid tot het nemen van een frisse duik in het zeewater.
Vanuit de haven van Milazzo vertrekt de boot voor een dagtocht naar de Eolische eilanden Panarea en Stromboli. Het eerste eiland waar gestopt wordt is Panarea. Hier is er een mooi uitzicht op het eiland Stromboli. De rotsen die uit zee steken zijn resten van een grote vulkaan die heel lang geleden uit elkaar gebarsten is.Na een paar uur vertrekt de boot richting Stromboli. De boot vaart eerst nog om het eiland Panarea heen, zodat er eerst nog een blik geworpen kan worden op de mooie baaien met diverse soorten vulkanische afzettingen. Na 30 minuten komt de boot aan bij Stromboli. Aan de flanken is goed te zien waar de lava vanuit deze actieve vulkaan naar beneden is gekomen. De Stromboli is erg actief. Iedere 15 tot 20 minuten is er een uitbarsting van de vulkaan.